Doc. dr. sc. Vedran Velagić, dr.med

  • Kardiolog
  • +
  • Aritmolog

Vedran Velagić, rođen je 16.4.1981. u Čakovcu gdje je završava osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Od 1999. do 2005. studira medicinu na Sveučilištu u Zagrebu te diplomira kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Dio studija provodi na međunarodnoj razmjeni studenata u sveučilišnoj  bolnici „dr. Jose Eleuterio Gonzales“, Monterrey, N.L. Mexico. 2006. polože državni ispit za doktore medicine nakon odrađenog pripravničkog staža uz KB „Sestre Milosrdnice“. U istoj ustanovi godinu dana radi u svojstvu znanstvenog novaka na Klinici za internu medicinu.

Od kraja 2007. godine zaposlen je na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb. Početkom 2012. polaže specijalistički ispit iz interne medicine nakon čega započinje subspecijalizaciju iz kardiologije kao odjelni liječnik u Zavodu za intenzivnu kardiološku skrb, aritmije i transplantacijsku kardiologiju. Iste godine dobiva stipendiju „Stevo Julius Visiting Scholar Award“ te provodi svoje aritmološko usavršavanje kod velikana svjetske ritmologije – prof. Jalife (bazična znanost) i prof. Morady (klinička aritmologija) u „Centre for Arrhythmia Research, University of Michigan“, Ann Arbor, SAD. 2014. dobiva stipendiju Europskog društa za aritmologiju (EHRA advanced EP fellowship) te godinu dana subspecijalizacije iz napredne aritmologije i kateterske ablacije prvodi u sveučilišnoj bolnici u Briselu (UZ Brussel – Vrije Universiteit Brussel) kod prof. Brugade. U ožujku 2016. polaže subspecijalistički ispit iz kardiologije, a u kolovozu 2016. europski subspecijalistički ispit iz aritmologije (elektrofiziologije)  te postaje EHRA certificirani elektrofiziolog.

Nakon položenih ispita radi na Odjelu za intervencijsku kardiologiju, elektrofiziologiju i stimulaciju srca gdje se bavi čitavim spektrom intervencijskih zahvata u aritmologiji. Provodi kateterske ablacije (radiofrekventnom i krioenergijom) jednostavnih i kompleksnih aritmija uključujući fibrilaciju atrija i ventrikulsku tahikardiju te se bavi ugradnjom i praćenjem elektrostimulatora, kardioverter-defibrilatora (ICD) i uređaja za srčanu resinkronizaciju (CRT). Osim kliničkog rada, stručni je suradnik u nastavi Medicinskog fakulteta u Zagrebu te je autor i koautor više od 30 znanstvenih publikacija listiranih u Pubmed-u.

Aktivni je član Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva, Europskog ritmološkog društva (EHRA) te Europskog društva za akutnu kardiovaskularnu skrb (ACCA).

U siječnju 2018 obranio doktorsku dizertaciju.

Povezani članci

Preventivna kardiologija

Preventivna kardiologija jedinstvena je medicinska usluga koja obuhvaća dijagnostičke metode i preventivne terapijske mjere u trenutku kada je moguće značajnije reducirati  nepovratne promjene na kardiovaskularnom sustavu. Ovim pristupom otkrivamo poremećaje srca i krvnih žila u ranijim fazama. Naše posebno...

Pročitajte cijeli članak

Kako vrijeme utječe na naše srce?

Dolaskom jeseni i zime te padom temperature organizam doživljava promjene koje mogu utjecati i na rad srca. Vrlo često su niske temperature uzrok prvim tegobama i srčanim bolestima. Mnogi bolesnici koji imaju kronične bolesti ili se liječe zbog bolesti srca dožive pogoršanje...

Pročitajte cijeli članak

ABI indeks

ABI indeks (ankle-brachial pressure index) dijagnostički je parametar neizostavan u dijagnostici i probiru oboljelih od periferne arterijske bolesti. Riječ je o jednostavnom i jeftinom testu u klinički suspektne periferne arterijske bolesti, koji se sastoji od mjerenja sistoličkog tlaka na...

Pročitajte cijeli članak
liječnik izvodi ultrazvučni pregled

Fetalna ehokardiografija – ultrazvučni pregled i prenatalno praćenje ...

Srčane anomalije su jedan od najčešćih uzroka umiranja djece od 20. tjedna trudnoće do navršene prve godine života. Optimalan intrauterini nadzor kao i primjereno zbrinjavanje djece rođene s bolešću srca značajno poboljšava preživljavanje i kvalitetu života takve djece.

Pročitajte cijeli članak