Prim. dr. sc. Vesna Benjak

  • Pedijatar
  • +
  • Neonatolog
Primarijus Benjak

Prim. dr. sc. Vesna Benjak je pedijatar subspecijalist neonatologije koja radi već dugi niz godina u prestižnoj pedijatrijskog kući u KBC Zagreb od 1986. godine. Specijalizaciju iz pedijatrije obavila je 1985. godine a od 1986. je  iz Opće bolnice Varaždin nastavila svoj rad u KBC Zagreb.

Oduvijek je težila skrbi za najugroženiju populaciju djece, a to su novorođenčad i vitalno ugrožena djeca. Tako je i započela svoju profesionalnu karijeru baveći se skrbi za novorođenčad i ugroženu djecu a od 1988. godine kada je osnovan prvi u RH odjel za intenzivno liječenje djece je tamo provela 2 godine i omogućila da se organizira služba kako bi se mogla vratiti brizi o svojoj nedonoščadi i novorođenčadi.

Subspecijalizacija iz neonatologije omogućena joj je 2007. g. na osnovu dugogodišnjeg rada u jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi i stjecanjem naslova primarius 2001. g.Posebno se bavila ultrazvučnim pregledima mozga u dojenčadi i razvojnom neurologijom.

Doktorirala je 2011. godine na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu uz  mentora Akademika Ivicu Kostovića 2011. Naslov disertacije je “Strukturne promjene korpusa kalozuma i periventrikularnih križanja putova u terminskoj dobi kod nedonoščadi s abnormalnim kliničko-laboratorijskim nalazima u prvom postnatalnom tjednu.

Veliko iskustvo iz ultrazvučnog pregleda središnjeg živčanog sustava u dojenčadi rezultat je dugogodišnjeg rada na tom području. Sudjelovala je u brojnim simpozijima kao predavač i eduktor mlađim naraštajima.Voditeljica je odjela za intenzivno liječenje novorođenčadi u KBC Zagreb.

Objavila je brojne stručne i znanstvene radove publicirane u recentnim časopisima.

Povezani članci

Ispitivanje razine hormona rasta

Podatak da je dijete visinom ispod 5. centile, ili da godišnje raste manje od 4 cm, upućuje na potrebu obrade zbog zaostatka u rastu. Uzroka smanjenom rastu može biti čitav niz pri čemu je većina fiziološka dok je samo...

Pročitajte cijeli članak
beba kod doktora

Sistematski pregled u prvoj godini života djeteta

Najveće promjene u životu djeteta događaju se upravo u prvoj godini života. Stoga je izuzetno važno pravilno praćenje vašeg dojenčeta kroz to iznimno aktivno razdoblje života.

Pročitajte cijeli članak
Vađenje krvi

Vađenje krvi bez suza

Vađenje krvi jedna je od osnovnih ali i pomalo neugodnih pretraga te je za većinu djece i njihove roditelje uznemirujući događaj koji je često vezan i uz iscrpljenost uslijed bolesti.

Pročitajte cijeli članak
alergija na hranu

Nutritivne alergije i kako ih izbjeći

Alergeni su tvari koje izazivaju alergijsku reakciju i teško ih je pri uobičajenom načinu života izbjeći. Oni su svuda oko nas, u hrani, lijekovima, sredstvima za pranje, odjeći, nakitu, prirodi i okolini u kojoj živimo. U hrani je najčešće...

Pročitajte cijeli članak