20

rujan

alergija na hranu
Doc. dr. sc Nataša Rojnić Putarek dr. med.
 • Pedijatar
 • Endokrinolog
 • Dijabetolog
 • Nutritivne alergije i kako ih izbjeći

  Alergeni su tvari koje izazivaju alergijsku reakciju i teško ih je pri uobičajenom načinu života izbjeći. Oni su svuda oko nas, u hrani, lijekovima, sredstvima za pranje, odjeći, nakitu, prirodi i okolini u kojoj živimo. U hrani je najčešće riječ o proteinima kao izazivačima alergijskih reakcija.

  Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije

  Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod djece jajima, mlijekom, sojom i brašnom. Poznato je da se zbog križne reakcije kod bolesnika koji su alergični na pelud mogu javiti alergijske reakcije na hranu, i obrnuto. Kod bolesnika alergičnih na pelud breze česta je alergija na jabuku, sirovi krumpir, mrkvu, celer, grašak i kivi.

  Alergijske reakcije na hranu nerijetko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Reakcije na aditive u hrani javljaju se u oko 1% djece i u 0,01 – 0,23% odraslih. Smatra se da je učestalost reakcija na aditive u hrani zapravo veća, ali se zbog nestandardiziranih testova rjeđe dokazuju.

  Utvrđivanje alergije nije jednostavno

  Utvrđivanje da li je netko alergičan na hranu nije tako jednostavno i ovisi o količini alergena koji je unesen u tijelo te ukupnom učinku pri učestalom unošenju hrane koja sadrži alergene. Osim toga neke osobe reagiraju na vrlo male količine alergena unesenog hranom, ali mogu reagirati burno ili nikako na istovrsne alergene što često dovodi do pogrešnog zaključka o vrsti hrane koja izaziva alergiju. Također mogu reagirati alergijski samo onda kada su umorni, frustrirani, emotivno uzbuđeni, odnosno manje ili jače, gotovo na svaku hranu koja sadrži tvari slične po sastavu nekom utvrđenom alergenu.

  U Poliklinici ARISTA osim samog određivanja osjetljivosti na nutritivne alergene možete se savjetovati s dijetetičarom i prilagoditi svoju prehranu ali i potrebe za mikro i makronutrijentima ovisno o prisutnosti alergije na određene antigene iz hrane odnosno moguće križne reakcije.