20

rujan

Škola mršavljenja
Doc. dr. sc Nataša Rojnić Putarek dr. med.
  • Pedijatar
  • Endokrinolog
  • Dijabetolog
  • Škola mršavljenja

    Epidemija debljine u svijetu poprima velike razmjere i postaje značajan javno zdravstveni problem. Na žalost, očekuje se da će u budućnosti učestalost pretilosti u djece i adolescenata i dalje rasti. Debljinu je važno prevenirati i liječiti jer njezine posljedice značajno utječu na povećanje morbiditeta pojedinca čije posljedice mogu dovesti i do smanjenja očekivanog trajanja života. S ciljem postizanja boljih rezultata u liječenju djece s problemom pretilosti u Poliklinici ARISTA pokrenuta je „Škola mršavljenja“ u kojoj je osim liječenja, cilj prevencija kasnih komplikacija bolesti, a samim time i poboljšanje kvalitete života bolesnika i njihovih obitelji.

    Škola mršavljenja temelji se na multidisciplinarnom pristupu, strukturiranom liječenju, edukaciji i praćenju djece s prekomjernom tjelesnom težinom. . Osim pedijatra endokrinologa i medicinskih sestara, u radu sudjeluju psiholog i nutricionist. Usvajanje i održavanje preporuka o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti glavni su zadaci liječenja u kojem je kroz radionice uključena cijela obitelj. Kod mlađe djece intenzivno se radi na edukaciji roditelja dok starija djeca i adolescenti kroz program samostalno usvajaju pravilne navike o prehrani i aktivnom životu.

    Dosadašnji rezultati ovakvog pristupa liječenju su dobri, pa se očekuju i dobri dugoročni učinci posebno stoga jer aktivnosti provodi već uigran tim stručnjaka svih potrebnih profila koji ima dugogodišnje iskustvo u organiziranju i provođenju ovakvih aktivnosti te entuzijazam i želju za poboljšanjem zdravlja naše djece.