21

travanj

Doc. dr. sc Nataša Rojnić Putarek dr. med.
 • Pedijatar
 • Endokrinolog
 • Dijabetolog
 • Stiže nam proljeće a s njime sezonske alergije i alergijska astma

  Astma je jedna od najčešćih kroničnih bolesti koje zahvaćaju pluća. Najčešći simptomi su suhi kašalj, piskanje i pritisak u prsima, uznemirenost te osjećaj nedostatka zraka koji nastaju zbog suženja dišnih putova tzv. bronhoopstrukcije. Tegobe mogu varirati od blagih do vrlo teških. Astma se najčešće javlja u djetinjstvu, iako se može javiti i u svakoj drugoj životnoj dobi. Najčešći pokretač upale u astmi je o kolišni faktor, alergen, koji u nekih osoba potiče upalnu reakciju dok u drugih nije opasan za organizam. Astma koja nastaje uslijed udisanja alergena naziva se alergijska astma. Osim alergenim iz okruženja astmu mogu potaknuti infekcije dišnih putova, tjelesni napor, hladan zrak, dim cigarete i onečišćen zrak te određene vrste lijekova.

  Astma se najčešće ne može u potpunosti izliječiti ali pravilnim liječenjem može se postići kontrola bolesti te djelomični ili potpuni nedostatak simptoma.
  U Poliklinici ARISTA osim kompletnog pregleda pedijatra pulmologa i alergologa možete napraviti funkcionalne i laboratorijske testove kao i alergološka testiranja u svrhu postavljanja dijagnoze te u skladu s time dobiti odgovarajući savjet i liječenje. Pristup liječenju je timski i obuhvaća edukaciju oboljelog i njegove obitelji o prirodi bolesti i načinu liječenja, omogućuje provođenje fizikalne terapije te uključuje i psihološku podršku koja je često potrebna u djece s kroničnim bolestima.

  Prof.dr.sc. Dorian Tješić-Drinković, dr.med
  Specijalist pedijatar
  Subspecijalist pulmolog

  Teme koje bi vas mogle interesirati

  beba kod doktora

  Opća pedijatrija

  Dječja kardiologija

  Najčešće aritmije dječje dobi

  Poremećaji rasta u djece

  Dijabetes kod djece

  Liječenje, kontrola i edukacija bolesnika s dijabetesom malitusom